erfgoedobject

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Rozenkransparochie

bouwkundig element
ID
40231
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40231

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Vrijstaand burgerhuis, samen met de kerk kadastraal geregistreerd in 1900 als nouvelles constructions in eigendom van de weduwe en kinderen Egied Van Hoof-Caluwé, landbouwer. Als jaar van ingebruikneming wordt 1898 aangegeven. De woning werd ter beschikking gesteld als pastorie. In de westgevel van de kerk herinnert een gevelsteen aan de schenking van de grond door de weduwe Van Hoof en haar kinderen in 1897: De grond deser kerk/ is gegeven door de/ Wwe Van Hoof/ en hare kinderen/ Westrode 1897.

Eenvoudig burgerhuis, opgevat als breedhuis van vijf op twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak met de nok parallel aan de straat. Het pand werd opgetrokken uit baksteen met een vernieuwde hardstenen plint en karakteristieke verwerking van gesinterde baksteen voor de muurbanden, de rollagen en de spiegels op de borstweringen. Getoogde muuropeningen met vernieuwde hardstenen lekdrempels en nieuw schrijnwerk. Op de begane grond waren de vensters voorheen beluikt, zie bewaarde luikduimen. Bewaarde ijzeren beltrekker. Vernieuwde kroonlijst.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1900/9.

Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2018


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Rozenkransparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40231 (Geraadpleegd op 23-06-2021)