Teksten van Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Rozenkransparochie

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Rozenkransparochie ()

Vrijstaand burgerhuis, samen met de kerk kadastraal geregistreerd in 1900 als nouvelles constructions in eigendom van de weduwe en kinderen Egied Van Hoof-Caluwé, landbouwer. Als jaar van ingebruikneming wordt 1898 aangegeven. De woning werd ter beschikking gesteld als pastorie. In de westgevel van de kerk herinnert een gevelsteen aan de schenking van de grond door de weduwe Van Hoof en haar kinderen in 1897: De grond deser kerk/ is gegeven door de/ Wwe Van Hoof/ en hare kinderen/ Westrode 1897.

Eenvoudig burgerhuis, opgevat als breedhuis van vijf op twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak met de nok parallel aan de straat. Het pand werd opgetrokken uit baksteen met een vernieuwde hardstenen plint en karakteristieke verwerking van gesinterde baksteen voor de muurbanden, de rollagen en de spiegels op de borstweringen. Getoogde muuropeningen met vernieuwde hardstenen lekdrempels en nieuw schrijnwerk. Op de begane grond waren de vensters voorheen beluikt, zie bewaarde luikduimen. Bewaarde ijzeren beltrekker. Vernieuwde kroonlijst.

Auteurs:  Kennes, Hilde

Tweeverdiepingshuis met schilddak (pannen), uit de 19de eeuw. Baksteenbouw met gecementeerde plint voorzien van steekboogvensters en deur, versierd met een haakprofiel van gesinterde baksteen onder de lekdrempels van arduin; luiken op de beneden- en rolluiken op de bovenverdieping. Rechts, steekbooginrijpoort van baksteen.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne