Gemeenteschool met onderwijzerswoning van 1872

Beschrijving

Gemeenteschool met onderwijzerswoning opgetrokken in 1872 naar ontwerp van J.J. Van Ysendyck. Op het kadaster werd de school als nouvelle construction geregistreerd in 1873, in eigendom van de gemeente Wolvertem.

Het uitzicht van de onderwijzerswoning sluit aan bij de toen gangbare doorsnee-architectuur: een bakstenen breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De lijstgevel met dubbelhuisopstand op hardstenen plint wordt geopend door zeer licht getoogde muuropeningen met hardstenen lekdrempels en vernieuwd T-vormig schrijnwerk en deur. Op de begane grond waren de vensters voorheen beluikt, zie bewaarde luikwervels en oude foto's. Links en rechts van de deur gedenkstenen met vermelding van onder meer het bouwjaar 1872, bouwmeester Van Ysendyck en de namen van het gemeentebestuur. Een gecementeerde muurband tussen de eerste en tweede bouwlaag verleent de gevel een horizontaal accent, dat versterkt wordt door de aflijnende tandfries en houten kroonlijst. De zijpuntgevels, afgelijnd door een getrapte fries zijn gelijkaardig van uitzicht, hoewel enkele vensters blind zijn gehouden; tussen beide bouwlagen is er een sterk uitgewerkte baksteenfries. Links van de onderwijzerswoning, bleef de bakstenen omheiningsmuur van de vroegere speelplaats bewaard ondanks een aantal aanpassingen.

De haaks aansluitende schoolvleugel, eveneens opgetrokken uit baksteen, telt vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Grote getoogde vensters zorgen voor een maximale lichtinval overeenkomstig de functie. Voortgaande op de bouwnaad vormen de twee oostelijke traveeën vermoedelijk een latere uitbreiding.

• LEFEVRE J., VERHASSELT L. & T’KINT J. 1978: Geschiedenis van Wolvertem, Affligem, 525.