erfgoedobject

Gesloten hoeve Hof te Brabant

bouwkundig element
ID
40245
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40245
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Hof te Brabant", gesloten hoeve met gebouwen uit de 19de eeuw (jaartal 1868 in de windwijzer van de schuur) rondom een geplaveide binnenplaats doch in het verlengde van het huidig boerenhuis, een behouden traditionele kern (opkamer met kelder en zolder) uit de 17de-18de eeuw: metselwerk van Spaanse baksteen met speklagen van zandsteen ter hoogte van een rechthoekige vensteromlijsting (voorheen kruiskozijn); laatstgenoemde met sponning en negblokken aan de posten en met een dubbele ontlastingsboog van zeer kleine gesinterde baksteentjes; erboven, een beluikt venstertje met ontlastingsboog van een rollaag; zijpuntgevels afgewerkt met vlechtingen en behouden schouderstukken op zandstenen consoles. Binnenin, onder de voutekamer, een betegelde kelder met bepleisterd tongewelf. Het verbouwde boerenhuis bewaart eveneens resten van de vroegere constructie, onder meer een zandstenen rondboogdeur met uitspringende imposten en sluitsteen en op de zolder, in de voormalige zijpuntgevel met resten van vlechtingen, een klein rechthoekig venstertje met een ontlastingsboog van een rollaag en met het oorspronkelijk, opgeklampt en benageld luikje met gesmeed ijzeren hengsels en slot.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve Hof te Brabant [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40245 (Geraadpleegd op 09-03-2021)