erfgoedobject

Preekstoel

bouwkundig element
ID: 4025   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4025

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Preekstoel
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "Preekstoel" of "Ronc(h)eval", van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Het pand werd in opdracht van Jeanne Polak Suenens gerestaureerd onder leiding van de architect L. Theo Van Looij, naar een ontwerp uit 1973, uitgevoerd vanaf 1976. De werken betroffen het decaperen, herstellen en aanvullen van het bak- en zandsteenparement, met reconstructie van de rondboogdeur en kruiskozijnen.

Trapgevel van zes treden met overhoeks topstuk, in bak- en zandsteenbouw met speklagen, wigvormige ontlasting en kwartholle negblokken, verankerd door smeedijzeren muurankers. De opstand is opgebouwd uit registers van kruiskozijnen met druiplijsten, op een sokkel waarin keldermonden. In de linker travee rondboogdeur met diamantkopsluitsteen en -imposten, onder een rechthoekig bovenlicht. Gedicht rechthoekig kozijn op de bovenverdieping; de borstweringen met ontlastingsbogen dragen sporen van vorige verbouwingen of ordonnanties. Alleen de ordonnantie van de tweeledige top is nog vrijwel oorspronkelijk: drielicht met een breder en lager geplaatst middenluik onder een latei op kraagstenen, tussen rechthoekige zijluiken; erboven een luikgat en een balkgat.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#56101.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Preekstoel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4025 (Geraadpleegd op 07-07-2020)