Preekstoel ()

Traditioneel diephuis genaamd "Preekstoel" of "Ronc(h)eval", van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Het pand werd in opdracht van Jeanne Polak Suenens gerestaureerd onder leiding van de architect L. Theo Van Looij, naar een ontwerp uit 1973, uitgevoerd vanaf 1976. De werken betroffen het decaperen, herstellen en aanvullen van het bak- en zandsteenparement, met reconstructie van de rondboogdeur en kruiskozijnen.

Trapgevel van zes treden met overhoeks topstuk, in bak- en zandsteenbouw met speklagen, wigvormige ontlasting en kwartholle negblokken, verankerd door smeedijzeren muurankers. De opstand is opgebouwd uit registers van kruiskozijnen met druiplijsten, op een sokkel waarin keldermonden. In de linker travee rondboogdeur met diamantkopsluitsteen en -imposten, onder een rechthoekig bovenlicht. Gedicht rechthoekig kozijn op de bovenverdieping; de borstweringen met ontlastingsbogen dragen sporen van vorige verbouwingen of ordonnanties. Alleen de ordonnantie van de tweeledige top is nog vrijwel oorspronkelijk: drielicht met een breder en lager geplaatst middenluik onder een latei op kraagstenen, tussen rechthoekige zijluiken; erboven een luikgat en een balkgat.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#56101.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Preekstoel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297826 (geraadpleegd op ).


Huis Preekstoel ()

Voormalig huis "Preekstoel" of "Ronc(h)eval", waarschijnlijk gebouwd tijdens de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Diephuis van drie traveeën en twee verdiepingen onder zadeldak (mechanische pannen).

Bak- en zandstenen trapgevel, uitlopend op overhoeks topfiaal. Recente restauratie, naar ontwerp van L. Theo Van Looij, herstelde de kruiskozijnen en voegde rondboogdeur met diamantkopsluitsteen en -imposten toe. Borstweringen met ontlastingsbogen dragen sporen van vorige verbouwingen of ordonnanties. Alleen de muuropeningen van de top zijn nog vrijwel oorspronkelijk: breder en lager geplaatst middenluik met latei op consoles en rechthoekige zijluiken: erboven luikgat en balkgat.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Preekstoel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4025 (geraadpleegd op ).