Notariswoning ()

Ruime, doch eenvoudige notariswoning uit het midden van de 19de eeuw.

Het herenhuis werd kadastraal geregistreerd als een totale heropbouw omstreeks 1856 in opdracht van notaris Carolus Ludovicus Sacré. Sacré was eveneens burgemeester van Merchtem omstreeks 1867-1869. Nadien zogenaamd Huis Clavereau, genoemd naar de latere bewoner Ernest Claverau, notaris en burgemeester van Merchtem van 1879 tot 1881. Bij een recente renovatie werd de gevel opnieuw bepleisterd, en werden onder meer het dak, het schrijnwerk van de vensters en de kroonlijst vernieuwd.

Eenvoudig herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd, afgewolfd zadeldak. Opnieuw bepleisterde lijstgevel op een hardstenen plint, geopend door hoge rechthoekige vensters met lateien en lekdrempels van hardsteen. Voortgaande op de foto’s van de eerste inventariscampagne waren de benedenvensters voorheen beluikt. Het schrijnwerk werd vernieuwd naar oud model. Brede rechthoekige deur in vlakke hardstenen omlijsting met bewaarde vleugeldeur onder bovenlicht. Het geheel wordt afgelijnd door een vernieuwde kroonlijst op modillons.

• ASSELMAN R. e.a. 1996: Merchtem ons dorp, deel I. Bloemlezing. Een reeks bijdragen tot de geschiedenis van Merchtem, Merchtem, 91.

Auteurs:  Verhelst, Julie; Kennes, Hilde

Herenhuis ()

Ruim herenhuis met twee verdiepingen en pannen wolfsdak, uit de 19de eeuw. Gedecapeerde voorgevel met hoge rechthoekige muuropeningen.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne