Burgerhuis ()

Burgerhuis, kadastraal geregistreerd in 1850, maar op dat moment reeds minstens vijf jaar eerder heropgebouwd in opdracht van koopman Joannes De Geest. In 1882 registreerde het kadaster een vergroting van het pand, gelijktijdig met de aanpalende nieuwbouw (nummer 45).

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. Eenvoudige bakstenen lijstgevel op hardstenen plint. De gevel wordt geopend door rechthoekige vensters onder hardstenen latei en met hardstenen lekdrempel; witstenen hoekblokken.

Het schrijnwerk werd integraal vernieuwd naar oud model. De rechthoekige deur vertoont hardstenen postamenten en een dito geprofileerde waterlijst. Het geheel wordt afgelijnd door een houten kroonlijst op klossen. In de rechtse zijgevel, sporen van vlechtingen behorend tot een oudere, lagere en steil afgedekte constructie.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling II (Merchtem), 1850/46 en 1882/16.

Auteurs:  Verhelst, Julie; Kennes, Hilde

Burgerhuis ()

Hoekhuis met twee verdiepingen en pannen zadeldak, uit de 19de eeuw. Gedecapeerde voorgevel met rechthoekige vensters en een deur omlijst met arduin. In de zijgevel, sporen van vlechtingen behorend tot een oudere, éénlaagse en steil afgedekte constructie.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne