erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
40265
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40265

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Burgerhuis opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw; naar verluidt in een balk gedateerd 1763. De woning, die zich onderscheidt dankzij haar gaaf bewaarde uitzicht, is één van de oudste woningen van de Merchtemse Markt. De woning deed tijdens een groot deel van haar bouwgeschiedenis dienst als dokterswoning.

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen, onder een zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, leien). De lijstgevel wordt afgelijnd door een geprofileerde houten kroonlijst op modillons en een tandlijst. Geschilderde, bepleisterde voorgevel op een bewaarde hardstenen plint. De gevel wordt regelmatig geopend met rechthoekige vensters, beluikt op de begane grond, in een geriemde hardstenen omlijsting en voorzien van geprofileerde hardstenen lekdrempels. De borstweringen van de bovenvensters zijn verlevendigd met decoratieve spiegels in stucwerk met de uitbeelding van arabesken met centrale bloemenkorf. Het 19de-eeuwse houten schrijnwerk is bewaard. In de tweede travee eveneens bewaarde rechthoekige, houten deur onder een rechthoekig bovenlicht, samen gevat in een geriemde hardstenen entablementomlijsting.

  • ASSELMAN R. e.a. 1996: Merchtem ons dorp, deel I. Bloemlezing. Een reeks bijdragen tot de geschiedenis van Merchtem, Merchtem, 75.
  • DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen 2N, Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Verhelst, Julie
Datum  : 2017


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40265 (Geraadpleegd op 23-06-2021)