Burgerhuis ()

Burgerhuis opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw; naar verluidt in een balk gedateerd 1763. De woning, die zich onderscheidt dankzij haar gaaf bewaarde uitzicht, is één van de oudste woningen van de Merchtemse Markt. De woning deed tijdens een groot deel van haar bouwgeschiedenis dienst als dokterswoning.

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen, onder een zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, leien). De lijstgevel wordt afgelijnd door een geprofileerde houten kroonlijst op modillons en een tandlijst. Geschilderde, bepleisterde voorgevel op een bewaarde hardstenen plint. De gevel wordt regelmatig geopend met rechthoekige vensters, beluikt op de begane grond, in een geriemde hardstenen omlijsting en voorzien van geprofileerde hardstenen lekdrempels. De borstweringen van de bovenvensters zijn verlevendigd met decoratieve spiegels in stucwerk met de uitbeelding van arabesken met centrale bloemenkorf. Het 19de-eeuwse houten schrijnwerk is bewaard. In de tweede travee eveneens bewaarde rechthoekige, houten deur onder een rechthoekig bovenlicht, samen gevat in een geriemde hardstenen entablementomlijsting.

  • ASSELMAN R. e.a. 1996: Merchtem ons dorp, deel I. Bloemlezing. Een reeks bijdragen tot de geschiedenis van Merchtem, Merchtem, 75.
  • DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen 2N, Gent.

Auteurs:  Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196295 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Rijhuis van vier traveeën met twee bouwlagen en kunstleien zadeldak, uit einde 18de - begin 19de eeuw. Fraaie, bepleisterde voorgevel met geprofileerde rechthoekige venster- en deuromlijstingen van arduin, laatstgenoemde met sterk uitspringende kroonlijst. Borstweringen versierd met decoratief loofwerk van stuc.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40265 (geraadpleegd op ).