erfgoedobject

Hoevetje in L-vorm

bouwkundig element
ID
40267
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40267
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

L-vormig hoevetje met geplaveid erf en beschaduwd door een notelaar bij de gemetselde waterput. Boerenhuis met één verdieping van zes traveeën en steil zadeldak (pannen), daterend uit 17de, begin 18de eeuw. Witgekalkte baksteenbouw met sporen van speklagen en een afgeschuinde plint van zandsteen. Beluikte en getraliede rechthoekige vensters met sponning aan de stijlen (eertijds kruiskozijnen); rechthoekige deur van arduin (19de eeuw). Rechtergevel met sporen der weggebroken vlechtingen en schouderstukken; behouden speklagen van zandsteen en bewaarde, alhoewel dichtgemetselde muuropeningen: twee kloosterkozijnen met uitspringend middenkalf en negblokken; op begane grondhoogte, een kruisvenster met dubbele ontlastingsboog van één rollaag. Hoevegebouwen uit de 19de eeuw, zonder noemenswaardigheid.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoevetje in L-vorm [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40267 (Geraadpleegd op )