Gemeentehuis van Merchtem

Beschrijving

Op de hoek met de Bogaerdestraat. Heden drie verdiepingen hoog gebouw van baksteen, vermoedelijk eertijds witbepleisterd en daterend uit de 19de eeuw. Begane grond voorzien van empire getinte rondboogvensters en een rondboogdeur in een rechthoekige tussen vlakke pilasters gevatte omlijsting van zandsteen, en voorafgegaan door een klein perron met arduinen zuilen die het balkon van het met druiplijst afgewerkte deurvenster schragen. Voorts rechthoekige vensters met lateien en dorpels van arduin.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne

Aanvullende informatie

Het gemeentehuis werd gebouwd omstreeks 1837-1838 naar ontwerp van architect Louis Spaak. Een achterbouw deed dienst als gemeenteschool en waag. De gemeenteschool bleef in gebruik tot 1866, toen de school aan Reedijk in gebruik genomen werd. Omwille van de bouwvallige toestand werd het gemeentehuis vanaf februari 1978 gesloopt en vervangen door een nieuwbouw.

• Archief Heemkundige Kring Soetendaelle, Heemkundig praatje, terugblik op het oud-gemeentehuis; Heemkundig praatje, terugblik op Cantersteen (ASSELMAN R. s.d.).
  • ASSELMAN R. e.a. 1996: Merchtem ons dorp, deel I. Bloemlezing. Een reeks bijdragen tot de geschiedenis van Merchtem, Merchtem, 66-68.