De Witte Engel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Grote Goddaard
Locatie Grote Goddaard 24, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning de Witte Engel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument De Witte Engel: ingangsomlijsting
gelegen te Grote Goddaard 24 (Antwerpen)

Deze bescherming is geldig sinds 02-09-1976.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van J. Hoefnagels, naar een ontwerp door de architect Edouard Dobbelêers uit 1905. Het betrof de heropbouw van een oude kern, genaamd "de Witte Engel", waarvan het barokpoortje uit de tweede helft van de 17de eeuw bewaard bleef. Dobbelêers was in Antwerpen actief van 1887 tot zijn overlijden in 1921. Uit de beginjaren zijn zowel ontwerpen in neoclassicistische als in neo-Vlaamserenaissance-stijl bekend. In de periode vóór de Eerste Wereldoorlog bleef hij trouw aan een conventioneel architectuuridioom.

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. De enkelhuisopstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, op de bovenverdiepingen met geriemde omlijstingen, cordonvormende lekdrempels en onderdorpels; bewaard vensterschrijnwerk. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op klossen, in de middenas gekornist op voluutconsoles, vormt de gevelbeëindiging; houten dakkapel met klauwstukken en driehoekig fronton.

Markant rondboogpoortje in een barokke omlijsting uit blauwe hardsteen, te dateren in de tweede helft van de 17de eeuw. Geblokte rondboog met voluutsleutel, op barokpilasters met composiet kapiteel, rozetten en guttae, ingeschreven in een geprofileerde spiegelboogomlijsting met voluutjes, en bekroond door een gekorniste, gestrekte druiplijst. Fraaie houten deur met paneelwerk in neo-Vlaamserenaissance-stijl, en smeedijzeren waaier. Klein, rechthoekig bovenlicht.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1905#1431.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2018

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Grote Goddaard

Grote Goddaard (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.