erfgoedobject

De Witte Engel

bouwkundig element
ID: 4027   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4027

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van J. Hoefnagels, naar een ontwerp door de architect Edouard Dobbelêers uit 1905. Het betrof de heropbouw van een oude kern, genaamd "de Witte Engel", waarvan het barokpoortje uit de tweede helft van de 17de eeuw bewaard bleef. Dobbelêers was in Antwerpen actief van 1887 tot zijn overlijden in 1921. Uit de beginjaren zijn zowel ontwerpen in neoclassicistische als in neo-Vlaamserenaissance-stijl bekend. In de periode vóór de Eerste Wereldoorlog bleef hij trouw aan een conventioneel architectuuridioom.

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. De enkelhuisopstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, op de bovenverdiepingen met geriemde omlijstingen, cordonvormende lekdrempels en onderdorpels; bewaard vensterschrijnwerk. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op klossen, in de middenas gekornist op voluutconsoles, vormt de gevelbeëindiging; houten dakkapel met klauwstukken en driehoekig fronton.

Markant rondboogpoortje in een barokke omlijsting uit blauwe hardsteen, te dateren in de tweede helft van de 17de eeuw. Geblokte rondboog met voluutsleutel, op barokpilasters met composiet kapiteel, rozetten en guttae, ingeschreven in een geprofileerde spiegelboogomlijsting met voluutjes, en bekroond door een gekorniste, gestrekte druiplijst. Fraaie houten deur met paneelwerk in neo-Vlaamserenaissance-stijl, en smeedijzeren waaier. Klein, rechthoekig bovenlicht.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1905#1431.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: De Witte Engel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4027 (Geraadpleegd op 04-07-2020)