• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Dorpswoning in kern mogelijk teruggaand tot het einde van de 18de eeuw. Het pand is al lang in gebruik als café, voorheen zogenaamd In de Ploeg en later Oud Merchtem bij Genot en thans Het Genot, genoemd naar de familie Genot die het café openhield sinds 1937.

Breedhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder een steil pannen zadeldak met dakkapel onder een overkragend dakje, afgewerkt met een houten bebording. De twee oeils-de-boeuf , die tijdens de eerste inventariscampagne (1975) werden geregistreerd, zijn door een vernieuwing van de dakbekleding verdwenen. De lijstgevel wordt afgelijnd door een daklijst. Beschilderde en bepleisterde voorgevel op een met schijnvoegen bepleisterde plint. De voorgevel wordt geopend door beluikte rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels, en in de rechtertravee door een verbouwd venster onder een ijzeren I-latei met rozetten. Rechthoekige toegangsdeur in de derde travee. De verankerde bakstenen rechterzijgevel wordt geopend met een rechthoekig venster onder een houten latei.

In het interieur is de houten balkenstructuur, waaronder een moerbalk op sloffen bewaard.

• ASSELMAN R. e.a. 1996: Merchtem ons dorp, deel I. Bloemlezing. Een reeks bijdragen tot de geschiedenis van Merchtem, Merchtem, 63, 70-71.

Auteurs: Verhelst, Julie