Dorpswoning ()

Dorpswoning in kern mogelijk teruggaand tot het einde van de 18de eeuw. Het pand is al lang in gebruik als café, voorheen zogenaamd In de Ploeg en later Oud Merchtem bij Genot en thans Het Genot, genoemd naar de familie Genot die het café openhield sinds 1937.

Breedhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder een steil pannen zadeldak met dakkapel onder een overkragend dakje, afgewerkt met een houten bebording. De twee oeils-de-boeuf , die tijdens de eerste inventariscampagne (1975) werden geregistreerd, zijn door een vernieuwing van de dakbekleding verdwenen. De lijstgevel wordt afgelijnd door een daklijst. Beschilderde en bepleisterde voorgevel op een met schijnvoegen bepleisterde plint. De voorgevel wordt geopend door beluikte rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels, en in de rechtertravee door een verbouwd venster onder een ijzeren I-latei met rozetten. Rechthoekige toegangsdeur in de derde travee. De verankerde bakstenen rechterzijgevel wordt geopend met een rechthoekig venster onder een houten latei.

In het interieur is de houten balkenstructuur, waaronder een moerbalk op sloffen bewaard.

  • ASSELMAN R. e.a. 1996: Merchtem ons dorp, deel I. Bloemlezing. Een reeks bijdragen tot de geschiedenis van Merchtem, Merchtem, 63, 70-71.
  • DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen 2N, Gent.

Auteurs:  Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202305 (geraadpleegd op ).


Dorpswoning ()

Eénlaags huis met steil pannen zadeldak, voorzien van twee barokke rondboogdakvensters en een dakkapel met houten luifel, daterend uit einde 18de eeuw. Bepleisterde voorgevel met beluikte rechthoekige vensters en deur; links, verbouwde travee met winkelpui.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40270 (geraadpleegd op ).