Moordkruis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Moordkruis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arduinen kruis

Beschrijving

Hardstenen moordkruis, in de Stoofstraat geplaatst ter nagedachtenis van François Van Beneden, aldaar vermoord op 18 augustus 1682.

François Van Beneden was afkomstig uit Grimbergen en was in Merchtem aanwezig als koetsier van het gezelschap van de kwartiermeester-generaal van de Nederlanden, namelijk de heer Swaeffs, zijn echtgenote en nog enkele anderen, die halt hielden bij de toenmalige herberg De Swaene in de Nieuwstraat. De koetsier werd na een discussie vermoord door de kamerheer van de generaal ter hoogte van de Stoofstraat.

Het kruis stond voorheen opgesteld nabij nummer 10, maar toen dit gebouw gesloopt zou worden omstreeks 2007, werd het in veiligheid gebracht en verplaatst tegen de gevel van nummer 13. In datzelfde jaar werd het kruis hard gerestaureerd door R. Duray (zie inscriptie).

Het hardstenen wegkruis bevat centraal een kleine Christusfiguur in reliëf met daaronder de uitbeelding van een doodskop en onderaan een decoratieve, sierlijke inkerving met een hartmotief. Het kruis vermeldt de inscriptie: "IHS/ Hir/ is vermot Fransois Van/ Beneden den 18/ Van Augustus 1682 Biedt/ vorde/ siel".

• ASSELMAN R. BIESEMANS F. & FEYTENS P. 2007: Het Kruis in de Stoofstraat, Merchtem.
  • THEYS C. 1953: Uit het vroegere volksleven. Een doodslag te Merchtem in 1682, Eigen Schoon en De Brabander, 347-348.

Auteurs: Verhelst, Julie