Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Semigesloten, U-vormige hoeve, volgens kadastergegevens gebouwd omstreeks 1865 in opdracht van landbouwer Eduardus Vandeperre-Van Ranst. In kern hoeve met losse bestanddelen bestaande uit een woonhuis ten zuidoosten en een schuur ten noordwesten. Uitbreiding van beide volumes en bouw van het stalvolume dat het erf ten zuidwesten afsluit, kadastraal geregistreerd in 1892.

Verankerde bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken. Eenlaagse boerenwoning, haaks op de straat ingeplant en links geflankeerd door een aansluitend stalvolume. De erfgevel wordt ter hoogte van het woonhuis geopend door rechthoekige muuropeningen onder strekse bakstenen lateien. Het schrijnwerk werd vernieuwd.

• Archief Heemkundige Kring Soetendaelle, Heempraatje, het gehucht Terlinden – Molenwijk (ASSELMAN R., BIESEMANS F. & VERTONGHEN H. 1990).
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling I (Merchtem), 1866/27 en 1892/5.
  • ASSELMAN R. 1997: Merchtem ons dorp, deel II. Bloemlezing. Een reeks bijdragen tot de geschiedenis van Merchtem, Merchtem, 135.

Auteurs: Verhelst, Julie