Hoeve Hof ten Houte

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Merchtem
Deelgemeente Merchtem
Straat Dries
Locatie Dries 77, Merchtem (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Merchtem (actualisaties: 07-08-2006 - 07-08-2006).
  • Adrescontrole Merchtem (adrescontroles: 17-07-2007 - 17-07-2007).
  • Herinventarisatie Merchtem (geografische herinventarisatie: 17-08-2015 - 31-12-2017).
  • Inventarisatie Merchtem (geografische inventarisatie: 01-01-1975 - 31-12-1975).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ten Houte

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Hof ten Houte: woontoren
gelegen te Dries 77 (Merchtem)

Deze bescherming is geldig sinds 21-05-2003.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hof ten Houte: omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 21-05-2003.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het "Hof ten Houte", eertijds leen van het hertogdom Brabant, dat in 1310 behoorde aan een Brusselse familie Eggloy, en nadien overging naar meerdere adellijke families. Heden is het een hoeve met geplaveide binnenplaats, uit de 18de eeuw doch met een resterende middeleeuwse donjon uit de 14de eeuw.

Eénlaagse boerenwoning onder gebogen zadeldak (pannen) met houten dakkapel, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Witgeschilderd baksteenmetselwerk van vier traveeën met een gepikte plint en een brede, deels vervallen holle daklijst. Twee rechthoekige vensters met houten lateien uit de 19de eeuw, een steekboogvenster in een omlijsting met sponning en geprofileerde druiplijst en een spiegelboogdeur in een omlijsting verrijkt met negblokken, uitspringende imposten en sluitsteen en bekronende druiplijst (tweede helft 18de eeuw). Hoevegebouwen van baksteen met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien uit de 19de eeuw.

Rechts van het woonhuis, vierkante toren met drie bouwlagen (tot in de 19de eeuw vier verdiepingen) heden afgedekt met een spits schilddak (kunstleien), voorzien van een dakvenster in de voorgevel. Baksteenmetselwerk verstevigd met zware hoekstenen van zandsteen. In de voorgevel, ter hoogte van de eerste bouwlaag, een getralied steekboogvenster met omlijsting, sluitsteen en verweerde druiplijst van arduin (tweede helft 18de eeuw), in de beide bovenverdiepingen rechts, twee vierkante venstertjes in een brede zandstenen omlijsting met hoekstenen en een ontlastingsboog van een brede bakstenen streklaag, oorspronkelijk en in het midden onder de dakrand, sporen van een omlijsting.

Achtergevel met blinde bovenbouw en bijgebouwen tegen de eerste verdieping. Linkerzijgevel (tegen het woonhuis) met sporen van een dichtgemetselde deur, een centraal vierkant venstertje zoals in de voorgevel, en twee uitstekende kraagstenen. In de rechterzijgevel, een gelijkaardig venstertje en kraagstenen op de derde verdieping, een bewaard kruisvenster in een zware, afgeschuinde omlijsting met grote ontlastingsboog (16de eeuw?) op de tweede verdieping, en op de met bakstenen steunberen verstevigde eerste verdieping, een spitsboog van strekse baksteen (ontlastingsboog?) naast een muuropening (heden venster) met afgeschuinde posten van natuursteen en een recentere houten latei.

Bron: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Auteurs: De Maegd, Christiane & Van Aerschot, Suzanne

Datum tekst: 1975

Relaties

maakt deel uit van Peizegem

Merchtem (Merchtem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.