Teksten van Heilige Familiekapel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40297

Heilige Familiekapel ()

Wegkapel geflankeerd door twee linden, gesitueerd op een historische kapellocatie, ten noordoosten van de ingrijpend vernieuwde hoeve Hof Te Cley. De kapel bewaart een gevelsteen met inscriptie "I. F. V. L./ I. M. A. B./ 1853", verwijzend naar de oprichting van een kapel door de familie Erpels om tegenslagen uit de stallen te weren. De kapel wordt inderdaad aangeduid op de topografische kaart uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Bakstenen pijlerkapel onder een zadeldakje (kunstleien en loden afwerking aan de voorzijde). De puntgevel wordt horizontaal geleed door een doorgetrokken hardstenen lekdrempel en is voorzien van een verdiept gevelvlak met centraal een rondboognis afgesloten met een ijzeren hekje.

De nis is inwendig bepleisterd en voorzien van een Mariabeeld op een klein altaar.

  • Archief Heemkundige Kring Soetendaelle, Merchtemse kapelletjes; Kapellekes fietsroute.
  • Topografische kaarten van België, Eerste editie, Krijgsdepot, uitgegeven in 1865-1880, schaal 1:20.000.
  • DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen 2N, Gent.
  • S.N. 1989: Merchtem: kerk en parochie O.L.Vrouw-ter-Noodt, Merchtem, 96bis.

Auteurs:  Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heilige Familiekapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203492 (geraadpleegd op ).


Heilige Familiekapel ()

Alleenstaande wegkapel bij een berk en in de nabijheid van de steenweg naar Wolvertem, gedateerd "IFVL/ INAB/ 1853" op een gevelsteen. Baksteenbouw met zadeldak (kunstleien), voorzien van een spitsboognis met ijzeren roedeverdeling en een hek.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heilige Familiekapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40297 (geraadpleegd op ).