Hoeve met losse bestanddelen, inplant op een heuveltje en voorheen zogenaamd "De oude molen", heden't Molenhof, waarvan het woonhuis minstens teruggaat tot de vroege 18de eeuw. Bij de hoeve hoorde oorspronkelijk een houten standaardmolen, opgericht in 1626 en gelegen ten zuidoosten van de hoeve. De windmolen brandde echter af tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd niet heropgebouwd. De hoeve omvat een boerenwoning ten noorden, evenwijdig aan de straat en met de voorgevel geopend naar het geasfalteerde erf ten zuiden. Ten zuidoosten van het erf is een stalvolume bewaard, kadastraal geregistreerd in 1874 in opdracht van molenaar Cornelis Houman. Overige bebouwing rond het erf van recentere datum.
Verankerde bakstenen gebouwen onder vernieuwde pannen zadeldaken. Eenlaagse, gedeeltelijk gewitte boerenwoning met verbouwde erfgevel. De erfgevel bewaart wel een rondboogdeurtje, gedateerd "no/ 1711" op de ingekorte deurimposten. Rondboogdeur in een kalkzandstenen omlijsting met kwarthol beloop, uitspringende imposten en sluitsteen. Deur langs rechts geflankeerd door een rechthoekig venstertje in kalkzandstenen omlijsting. Overwegend blinde straatgevel met aangepaste, kleine vensteropeningen, waaronder restanten van enkele houten kozijnramen.
Het tijdens de eerste inventariscampagne (1975) geregistreerde, traditioneel dakgebint, afgezet met leem en de lemen wanden op de zolder, is bij de vernieuwing van het dak na stormschade verwijderd.
Stalvolume van anderhalve bouwlaag met witgeschilderde voorgevel, geopend met rechthoekige muuropeningen, gedeeltelijk vernieuwd of aangepast.
Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Verhelst J. 2017: Hoeve 't Molenhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/194499 (geraadpleegd op ).
Ingeplant bij een eik en op een heuveltje, hoeve genaamd "de oude molen", daar er zich eertijds een windmolen bevond, die tijdens de oorlog 1914-18 afbrandde.
Eénlaags boerenhuis met zadeldak (pannen), gedateerd "no/ 1711" op de ingekorte deurimposten, en heden in gebruik als dienstruimte. Zandstenen rondboogdeur met kwarthol beloop, uitspringende imposten en sluitsteen. Verbouwde vensters doch houten kozijnramen in de straatgevel. Traditioneel dakgebint, afgezet met leem en eveneens met lemen wanden op de zolder.
Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Hoeve 't Molenhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40298 (geraadpleegd op ).