Burgerhuis ()

Burgerhuis, kadastraal geregistreerd in 1849 in opdracht van de weduwe van molenaar Nicolas Houman. Het pand werd omstreeks 1865 uitgebreid met de rechts aanpalende bebouwing (nummers 23-27, heden verbouwd). Omstreeks 1906 werd dit volledige volume echter opgesplitst in drie woningen en gedeeltelijk heropgebouwd. Vanaf de vroege jaren 1920 was de huidige nummer 21 opgesplitst in twee woningen, maar is heden opnieuw samengevoegd tot één woning.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig aan de straat). Met schijnvoegen gecementeerde voorgevel met dubbelhuisopstand, op een gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen gevat in vlakke hardstenen omlijstingen, waarbij de benedenvensters oorspronkelijk beluikt waren (zie bewaarde luikduimen). Vernieuwd schrijnwerk. De tijdens de eerste inventariscampagne (1975) geregistreerde bijkomende voordeur werd opnieuw gedicht, zie sporen in de cementering.

Links verankerde, bakstenen zijgevel met sporen van beschildering en twee rondboogvensters in de geveltop.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling III (Brussegem), 1849/14, 1865/28, 1906/23 en 1923-4/19.

Auteurs:  Verhelst, Julie

Burgerhuis ()

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee verdiepingen met zadeldak (pannen), uit begin 19de eeuw en heden in twee woningen verdeeld. Witgeschilderde en gecementeerde voorgevel met rechthoekige vensters en deuren in arduinen omlijstingen; ramen met roedeverdeling; een venster gewijzigd tot bijkomende voordeur. Rondboogvenstertje in de zijgevel.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne