Hoeve in L-vorm

Beschrijving

L-vormig hoevetje met boerenhuis uit einde 18de eeuw - begin 19de eeuw. Baksteenbouw met gecementeerde plint, pannen zadeldak en overhoekse muizentand. Rechthoekige vensters in gecementeerde omlijstingen, waarvan twee aangepast en twee bekroond met strek en een steekboogvormige druiplijst van uitstekende bakstenen. Uiterst links, een beluikt steekboogvenster. Een rechthoekige deur en een steekboogvormige bekroond met een gelijkaardige waterlijst.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne

Aanvullende informatie

De boerenwoning, daterend uit einde 18de eeuw - begin 19de eeuw, werd uitgebreid tot een kleinschalige L-vormige hoeve volgens een kadastermutatie van 1913, waarbij in opdracht van winkelier Willem Verbeyst-Hertsens een gedeeltelijke heropbouw en uitbreiding met schuur en stalling plaatsvond. Tussen de eerste inventariscampagne (1975) en vandaag werd de boerenwoning verbouwd, onder meer zichtbaar in de ingrijpende aanpassing van de muuropeningen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling III (Brussegem), 1913/10.