erfgoedobject

Schuur van de Oude Kapelhoeve

bouwkundig element
ID
40308
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40308

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Oude Kapelhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd "Oude kapelhoeve", eertijds een ruime hoeve waarvan de dienstgebouwen, op de schuur na, werden afgebroken en het woonhuis in de loop van de 20ste eeuw werd herbouwd.

Enkel de ruime langsschuur onder zadeldak met schild en windwijzer (recente pannen), in de schaduw van een abeel, rest nog van de oorspronkelijke toestand uit de 18de eeuw. Langsgevel aan de straatkant in leembouw met uitstekende ankerbalken. Overige gevels circa 1922 vervangen door baksteenmetselwerk. Open inrit aan de erfzijde; traditioneel gebint met telmerken en op de resterende beplanking en op de stijlen, inscripties (onder meer volks tekeningetje van drie vrouwenfiguurtjes), persoonsnamen (Adriaen van Wassenhove), en jaartallen (IBDV Anno 177.).


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Schuur van de Oude Kapelhoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40308 (Geraadpleegd op )