erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
40309
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40309

Beschrijving

Dorpswoning met aansluitend voormalig bedrijfsgedeelte (?), kadastraal geregistreerd in 1879 in opdracht van de smid Jan Baptist Vandenhoutte uit Wolvertem.

Ten dele schuin ingeplant volume van anderhalve bouwlaag en zes en twee traveeën onder een pannen zadeldak (nok evenwijdig aan de straat). Voorheen nog twee bijkomende rechtertraveeën met werkplaats (?), maar heden gesloopt, zie eerste inventariscampagne (1975). Baksteenbouw met geknikte lijstgevel op een gecementeerde plint met breuksteenimitatie, geopend met steekboogkeldervensters. De voorgevel van het hoofdvolume wordt gemarkeerd door een uitspringend cordon onder de overwegend blinde vensters van de halve verdieping. Op de gelijkvloerse verdieping rechthoekige vensters en deur met arduinen lekdrempels en houten lateien bekroond met strekse baksteen. De benedenvensters waren oorspronkelijk beluikt, zie bewaarde luikduimen. Het schrijnwerk is vernieuwd naar oud model, evenals de rechthoekige poort in de linkertravee onder een vernieuwde ijzeren latei. Niskapelletje in de gevel van het zijvolume.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling III (Brussegem), 1879/20.
  • DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen 2N, Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Verhelst, Julie
Datum  : 2017


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40309 (Geraadpleegd op 24-02-2021)