Dorpswoning ()

Dorpswoning met aansluitend voormalig bedrijfsgedeelte (?), kadastraal geregistreerd in 1879 in opdracht van de smid Jan Baptist Vandenhoutte uit Wolvertem.

Ten dele schuin ingeplant volume van anderhalve bouwlaag en zes en twee traveeën onder een pannen zadeldak (nok evenwijdig aan de straat). Voorheen nog twee bijkomende rechtertraveeën met werkplaats (?), maar heden gesloopt, zie eerste inventariscampagne (1975). Baksteenbouw met geknikte lijstgevel op een gecementeerde plint met breuksteenimitatie, geopend met steekboogkeldervensters. De voorgevel van het hoofdvolume wordt gemarkeerd door een uitspringend cordon onder de overwegend blinde vensters van de halve verdieping. Op de gelijkvloerse verdieping rechthoekige vensters en deur met arduinen lekdrempels en houten lateien bekroond met strekse baksteen. De benedenvensters waren oorspronkelijk beluikt, zie bewaarde luikduimen. Het schrijnwerk is vernieuwd naar oud model, evenals de rechthoekige poort in de linkertravee onder een vernieuwde ijzeren latei. Niskapelletje in de gevel van het zijvolume.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling III (Brussegem), 1879/20.

Auteurs:  Verhelst, Julie

Hoevetje ()

Geknikt langgestrekt hoevetje met één bouwlaag en pannen zadeldak, uit de 19de eeuw. Baksteenbouw met een uitspringend cordon boven de rechthoekige vensters en deur met arduinen onderdorpels en houten lateien nog bekroond met strekse baksteen. Rechthoekige poort met ijzeren latei met bloemetjesversiering. Kapelletje in de zijgevel.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne