erfgoedobject

Traditioneel diephuis gedateerd 1620

bouwkundig element
ID
4031
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4031

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "Orgel", van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), waarvan de trapgevel door jaarankers gedateerd is in 1620. Bouwhistorisch onderzoek leverde sporen op van een oudere kern die mogelijk opklimt tot de tweede helft van de 15de eeuw, oorspronkelijk met een overkragende gevel in houtbouw. Het pand werd samen met het aanpalende Grote Kraaiwijk 6 in opdracht van Alan Mc Guire gerestaureerd, naar een ontwerp door de architect Raf Verheyen uit 2000. De werken uitgevoerd in 2002-2003, betroffen onder meer het decaperen en herstellen van het gevelparement, en de reconstructie van de treden van de geveltop.

De gekaleide trapgevel van acht treden met overhoeks topstuk, heeft een parement in bak- en zandsteenbouw met speklagen en kwartholle negblokken, goed bewaard in de geveltop, maar verder sterk vernieuwd. Smeedijzeren muurankers met gekrulde spie, jaarankers 1620 en in de top gespleten ankers. In de 19de eeuw aangepaste rechthoekige bovenvensters met lekdrempel, oorspronkelijk kruiskozijnen. De tweeledige top wordt in het eerste register geopend door een drielicht, waarvan het rondbogige middenluik met diamantsleutel en -imposten, wordt geflankeerd door rechthoekige zijlichten; rechthoekig luikgat erboven.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 86#10003.
  • HENDRICKX M. 2000: Archiefonderzoek van de westelijke Grote Kraaiwijk, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- & Grotonderzoek 2000.2, 1-20.
  • HENDRICKX M. & Oomen P. 2000: Bouwhistorisch onderzoek van het pand orgel Grote Kraaiwijk 8 te Antwerpen, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- & Grotonderzoek 2000.2, 21-65.
  • HENDRICKX M. 2001: Een poging tot reconstructie van onderdelen van de vermoedelijke houten gevel van het pand orgel, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- & Grotonderzoek 2001.2, 2-21.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Traditioneel diephuis gedateerd 1620 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4031 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.