Traditioneel diephuis genaamd "Orgel", van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), waarvan de trapgevel door jaarankers gedateerd is in 1620. Bouwhistorisch onderzoek leverde sporen op van een oudere kern die mogelijk opklimt tot de tweede helft van de 15de eeuw, oorspronkelijk met een overkragende gevel in houtbouw. Het pand werd samen met het aanpalende Grote Kraaiwijk 6 in opdracht van Alan Mc Guire gerestaureerd, naar een ontwerp door de architect Raf Verheyen uit 2000. De werken uitgevoerd in 2002-2003, betroffen onder meer het decaperen en herstellen van het gevelparement, en de reconstructie van de treden van de geveltop.
De gekaleide trapgevel van acht treden met overhoeks topstuk, heeft een parement in bak- en zandsteenbouw met speklagen en kwartholle negblokken, goed bewaard in de geveltop, maar verder sterk vernieuwd. Smeedijzeren muurankers met gekrulde spie, jaarankers 1620 en in de top gespleten ankers. In de 19de eeuw aangepaste rechthoekige bovenvensters met lekdrempel, oorspronkelijk kruiskozijnen. De tweeledige top wordt in het eerste register geopend door een drielicht, waarvan het rondbogige middenluik met diamantsleutel en -imposten, wordt geflankeerd door rechthoekige zijlichten; rechthoekig luikgat erboven.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Traditioneel diephuis gedateerd 1620 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297838 (geraadpleegd op ).
Rijhuis, drie traveeën en twee bouwlagen, afgedekt met een zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde tuitgevel (vereenvoudiging van vroegere top), 1620 gedateerd door middel van jaarankers; in traditionele stijl, doch aangepast en verbouwd. Rechthoekige vensters met lekdrempels, oorspronkelijk opgevat als kruiskozijnen. Top met gespleten muurankers; rondboogvormig luik en twee smalle zijvensters. Recente begane grond.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Traditioneel diephuis gedateerd 1620 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4031 (geraadpleegd op ).