erfgoedobject

Semigesloten hoeve

bouwkundig element
ID
40312
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40312

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Semigesloten hoeve, kadastraal geregistreerd in 1902 in opdracht van landbouwer Pieter-Frans Beeckman. Anno 2015-2016 wordt de hoeve gerenoveerd, doch voor zover zichtbaar met behoud van de erfgoedwaarde.

Hoeve, beeldbepalend gelegen in een schaars bebouwde landelijke omgeving, waarbij het erf aan de straatzijde wordt afgesloten door een bakstenen muur geritmeerd door steunberen. Het woonstalhuis, ingeplant ten westen van het erf, vormde de eerste bebouwing omstreeks 1902. Het woonhuis werd volgens het kadasterarchief omstreeks 1904 uitgebreid tot een L-vormige plattegrond met stalling aan de zuidwestzijde van het erf. Op hetzelfde moment kwam ook ten noordoosten, aan de straatzijde, een bakhuis tot stand. Een laatste uitbreiding volgde omstreeks 1929 met de bouw van een schuur, ingeplant ten zuidoosten.

Verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken. Woongedeelte van vier traveeën en anderhalve bouwlaag, geopend door met strek afgewerkte steekboogvensters en -deur. Gewijzigde muuropeningen in het stalgedeelte. Dienstgebouw ten zuidwesten zonder noemenswaardigheden. Langsschuur van drie traveeën.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling III (Brussegem), 1902/1, 1904/1 en 1929/1.
  • DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen 2N, Gent.

Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Semigesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40312 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.