Teksten van Semigesloten hoeve

Semigesloten hoeve ()

Semigesloten hoeve, kadastraal geregistreerd in 1902 in opdracht van landbouwer Pieter-Frans Beeckman. Anno 2015-2016 wordt de hoeve gerenoveerd, doch voor zover zichtbaar met behoud van de erfgoedwaarde.

Hoeve, beeldbepalend gelegen in een schaars bebouwde landelijke omgeving, waarbij het erf aan de straatzijde wordt afgesloten door een bakstenen muur geritmeerd door steunberen. Het woonstalhuis, ingeplant ten westen van het erf, vormde de eerste bebouwing omstreeks 1902. Het woonhuis werd volgens het kadasterarchief omstreeks 1904 uitgebreid tot een L-vormige plattegrond met stalling aan de zuidwestzijde van het erf. Op hetzelfde moment kwam ook ten noordoosten, aan de straatzijde, een bakhuis tot stand. Een laatste uitbreiding volgde omstreeks 1929 met de bouw van een schuur, ingeplant ten zuidoosten.

Verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken. Woongedeelte van vier traveeën en anderhalve bouwlaag, geopend door met strek afgewerkte steekboogvensters en -deur. Gewijzigde muuropeningen in het stalgedeelte. Dienstgebouw ten zuidwesten zonder noemenswaardigheden. Langsschuur van drie traveeën.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling III (Brussegem), 1902/1, 1904/1 en 1929/1.

Auteurs:  Verhelst, Julie

Semi-gesloten hoeve met gebouwen van baksteen onder pannen zadeldak, uit de 19de eeuw. Met strek afgewerkte steekboogvensters en -deur in het anderhalve verdieping hoge boerenhuis.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne