erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
40325
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40325
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Langgestrekt hoevetje (nok loodrecht op straat) met één bouwlaag en zadeldak (pannen), naar verluidt tijdens begin 19de eeuw opgetrokken uit baksteenmetselwerk ter vervanging van een oudere lemen constructie die met stro was afgedekt. Voorgevel voorzien van beluikte rechthoekige vensters met houten boven- en arduinen onderdorpels; rechthoekige deur in een gecementeerde omlijsting met halve maan ter versiering van de latei. Steekboogvormige staldeur en -venstertjes. Kleine vierkante venstertjes in de achtergevel met nog resten van het vakwerk: de houten stijlen en de uitstekende ankerbalken. Straatgevel in de top voorzien van een in een baksteen ingegrift kruis met initialen JPM (J.P. Meskens), en onderaan een kapelletje van gesinterde baksteentjes.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975

Aanvullende informatie

Op de gevel prijkt naast de letters JPM het jaartal 1701.

Auteurs : Jacobs, Els
Datum: 24-08-2018

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40325 (Geraadpleegd op 23-06-2021)