Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein ten Dael

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Hoeve op de grens met Beert en Pepingen. Vermoedelijk het voormalige neerhof van het kasteel Den Dael. Semi-gesloten hoeve daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw en het derde kwart van de 19de eeuw.

Poortgebouw met zadeldak (pannen), voorzien van een gedrukte rondbooginrijpoort met imposten en sluitsteen van arduin, waaraan een steekboogvormige voetgangers deur wordt gekoppeld; brede bakstenen steekboog aan de erfzijde.

Eénlaags boerenhuis van vijf traveeën, met een zadeldak (pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Baksteenbouw voorzien van steekboogvensteromlijstingen van arduin (zelfde type als in het kasteel) ingekast in sporen van hogere bakstenen omlijstingen. Aan de erfzijde wordt de gevel en de middentravee afgelijnd met bakstenen muurpilasters met ingediepte voegen; arduinen deur met vierkant bovenlicht en blind schild op de deurlatei. Herinrichting en verbouwing aan de gang. Lagere, haakse bijbouw.

De stallen en de langsschuur van baksteen dateren uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne