erfgoedobject

Semigesloten hoeve

bouwkundig element
ID
40344
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40344

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve op de grens met Beert en Pepingen. Vermoedelijk het voormalige neerhof van het kasteel Den Dael. Semi-gesloten hoeve daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw en het derde kwart van de 19de eeuw.

Poortgebouw met zadeldak (pannen), voorzien van een gedrukte rondbooginrijpoort met imposten en sluitsteen van arduin, waaraan een steekboogvormige voetgangers deur wordt gekoppeld; brede bakstenen steekboog aan de erfzijde.

Eénlaags boerenhuis van vijf traveeën, met een zadeldak (pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Baksteenbouw voorzien van steekboogvensteromlijstingen van arduin (zelfde type als in het kasteel) ingekast in sporen van hogere bakstenen omlijstingen. Aan de erfzijde wordt de gevel en de middentravee afgelijnd met bakstenen muurpilasters met ingediepte voegen; arduinen deur met vierkant bovenlicht en blind schild op de deurlatei. Herinrichting en verbouwing aan de gang. Lagere, haakse bijbouw.

De stallen en de langsschuur van baksteen dateren uit het derde kwart van de 19de eeuw.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein ten Dael


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Semigesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40344 (Geraadpleegd op )