erfgoedobject

Gesloten hoeve Godsgasthuis Van der Stokken

bouwkundig element
ID
40348
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40348

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gesloten hoeve met polygonale geplaveide binnenplaats, ten zuidoosten van de kerk. Bakstenen gebouwen, opklimmend tot 17de - 18de eeuw doch aangepast circa 1880.

Boerenburgerhuis met twee verdiepingen en een zadeldak (pannen); huidig aspect daterend uit de 19de eeuw. Baksteenbouw, afgewerkt met een kwartronde bakstenen daklijst, met verwerking van zandsteen voor de plint (voorgevel), de omlijsting van de achterdeur en de modillons. Rechthoekige vensters en arduinen deur uit de 19de eeuw.Aanpalende inrijpoort met bakstenen steekbooglatei en zandstenen posten.

De stallen van bak- en zandsteen dateren uit de 17de-18de eeuw doch werden aangepast in 1880 (jaarankers) en verhoogd; ten zuidwesten werden twee rondboogvensters en gelijkaardige deuren in vlakke zandstenen omlijstingen met negblokken bewaard, voorts bleven zandstenen sokkels en stijlen behouden. De langsschuur (loodrecht op het boerenhuis, waarmee het in volume aansluit) dateert vermoedelijk van circa 1880.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskern Pepingen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve Godsgasthuis Van der Stokken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40348 (Geraadpleegd op )