erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 40349   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40349

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Pepingen
  Deze bescherming is geldig sinds 03-06-1986

Beschrijving

Voormalige gesloten hoeve, heden houtzagerij, met gebouwen uit de 17de en 19de eeuw gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats.

Boerenhuis van vijf traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen); de constructie klimt op tot de 17de eeuw, te oordelen naar het algemeen volume, de zijtrapgevels (7 treden) en de hoge, afgeschuinde plint van de voorgevel; ze werd echter verbouwd: gecementeerde voorgevel met gewijzigde ordonnantie, nieuwe gevelsteen en kunstleien bebording in de zijgevels, en verbreed met een bijbouw tegen de achtergevel.

De aanhorigheden, van baksteen onder zadeldak (pannen), dateren uit de 19de eeuw: verankering in de zijgeveltop van de rechtervleugel te interpreteren als 1878, en onvolledig bouwjaar 185. aangegeven door middel van baksteenkoppen in de puntgevel van de schuur. Aan de Kamstraat een oudere gevelsokkel van arkose. Rechthoekige staldeuren in vlakke omlijstingen van arduin. Wijzigingen onder meer van de muuropeningen in de langsschuur.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskern Pepingen
  Hoesnaek, Kamstraat, Kerkstraat, Ninoofsesteenweg, Vroembos (Pepingen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40349 (Geraadpleegd op 15-10-2019)