erfgoedobject

Watermolen Vuurmolen

bouwkundig element
ID
40350
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40350
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Pepingen
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Verlaten voormalige vuurmolen, lager dan het wegniveau, ingeplant bij een beek, en gekenmerkt door het prettig spel der volumes, gedomineerd door de hoge bakstenen schouw. Het bouwjaar 1869, door baksteenkoppen onder een hartmotief aangeduid in de geveltop van de dwarsschuur, slaat op de constructie van de bedrijfsgebouwen. Het woonhuis echter klimt op tot de 17de-, 18de eeuw, en heeft aan de beekgevel zelfs een mogelijk veel oudere hoge en afgeschuinde onderbouw van zandsteen. In de achtergevel drie oorspronkelijke venstertjes met tralies en luiken en een zandstenen omlijsting met sponning en bakstenen ontlastingsboog. De voorgevel behoudt een rondboogdeur van arkose. Zijgevel met vlechtingen, topstuk en aandak, voorzien van twee zoldervensters met zandstenen omlijsting.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskern Pepingen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Watermolen Vuurmolen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40350 (Geraadpleegd op )