erfgoedobject

Gesloten hoeve Schaliënhof of Grimmingenhof

bouwkundig element
ID
40363
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40363

Juridische gevolgen

Beschrijving

Grote gesloten hoeve met gewitte bakstenen gebouwen omheen de geplaveide binnenplaats; oudere kern mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw.

Inrijpoort met gebouchardeerde stijlen, negblokken en imposten van arkose met opschrift AN/NO, en vermoedelijk voorheen het bouwjaar op de nu door een ijzeren balk vervangen latei. Boerenhuis van twee en een halve verdieping met zeven traveeën, uit einde 19de eeuw. Een rondboogdeur en twee vensters van arkose verrijkt met uitstekende sluitstenen in de stallen, duiden op een oudere kern. De oude langsschuur brandde af tijdens de tweede oorlog, een oude rondboogdeuromlijsting met negblokken en imposten blijft echter over.

De hoeve vormt een indrukwekkend geheel.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve Schaliënhof of Grimmingenhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40363 (Geraadpleegd op 21-06-2021)