erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
40367
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40367

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve met mooi volumespel der bakstenen gebouwen onder zadeldak (pannen), gegroepeerd rondom een geasfalteerde binnenplaats en daterend uit het derde kwart van de 18de eeuw en later.

Twee inrijpoorten onder houten latei ingeschreven in een bakstenen rondboog, een met posten en negblokken van arkose. Boerenhuis (nok loodrecht op straat) van zes traveeën en anderhalve verdieping afgedekt met een zadeldak op geprofileerde modillons; bouwjaar 1783 onder een siermotief in uitstekende baksteenkoppen aangeduid op de zijgevel.

Een rechthoekige en vier licht steekboogvormige vensters in groen geverfde omlijstingen (arkose?); rechthoekige zoldervensters en keldergaten. Steekboogdeur in een arkosen omlijsting. Aandak met vlechtingen en schouderstukken van arkose.

Varkensstal tussen beide inrijpoorten. Ertegenover, een recentere koestal (20ste eeuw). Langsschuur uit de 19de eeuw, voorzien van een inrijpoort naar het model van de inrijpoorten. Achter het huis, met muizentand afgewerkte omheiningsmuur van de moestuin.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40367 (Geraadpleegd op )