Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Pepingen
Deelgemeente Bellingen
Straat Cantempréstraat
Locatie Cantempréstraat zonder nummer, Pepingen (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Pepingen (actualisaties: 17-05-2006 - 06-06-2006).
  • Adrescontrole Pepingen (adrescontroles: 18-07-2007 - 18-07-2007).
  • Inventarisatie Pepingen (geografische inventarisatie: 01-01-1975 - 31-12-1975).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw
gelegen te Cantempréstraat zonder nummer (Pepingen)

Deze bescherming is geldig sinds 12-08-1943.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeven Cantimpré en Hof ter Kammen met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 22-09-1982.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige priorijkerk, opgeheven bij de Franse Revolutie. Homogeen gebouw van bak- en hardsteen, aangevat in 1619 (volgens archiefstukken) en aansluitend bij de Henegouwse gotiek.

De plattegrond beschrijft een half ingebouwde westtoren, een éénbeukig schip van zes traveeën uitlopend op een even brede driezijdige koorsluiting; ingangsportaal ten zuiden en sacristie ten noorden.

Mooi interieur overkluisd met kruisribgewelven opgevangen door bolvormige consoles en gedateerd 1623 op een gewelfsleutel.

Slanke spitsboogvensters zonder maaswerk; blinde noordgevel waartegen het kloosterpand aanleunde; dichtgemetseld deurtje versierd met een accoladeprofiel op de latei.

Oudere sacristie, voormalige grafkapel der heren van Edingen, overkluisd met vier kruisribgewelven waarvan de zandstenen ribben en gordelbogen neerkomen op kraagstenen en op een centrale arduinen zuil.

Mobilair. Glasramen met de Hemelvaart van Onze-Lieve-Vrouw en de Heilige Drogo (17de eeuw) in het koor; schilderijen: H. Sporckmans, 1673, Onze-Lieve-Vrouw met kind en aanbiddende herders; beeld van de Heilige Drogo onder de toren (17de eeuw).

Meubilair uit de 18de eeuw in Louis XV- en XVI-stijl: houten hoofdaltaar, communiebank, gestoelte en kansel; gepolychromeerde medaillons van heiligen tussen bloemen en slingers, afkomstig van twee zijaltaartjes. Renaissancedoksaal versierd met beschilderde panelen (17de eeuw) en voorzien van een renaissance-orgel (17de eeuw); orgelkast van circa 1600; doopvont uit de 17de eeuw en gesmeed ijzeren hek uit de 18de eeuw; barok grafmonument van F. vander Haegen de Terloo († 1698) en van P.T. Pyl († 1694) in de sacristie.

Bron: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Auteurs: De Maegd, Christiane & Van Aerschot, Suzanne

Datum tekst: 1975

Aanvullende informatie

Ten zuiden van het kerkgebouw bevindt zich een langgerekt kerkhof. Het kerkhof bevat interessante graftekens voornamelijk uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Er zijn er adellijke graftekens aanwezig waaronder die van de families van Houbrouck, Pierre Guislain Nicolas 'le duc de Ledalen' en de Segonzac.

Mertens, Joeri (02-10-2015 )

Relaties

maakt deel uit van Hoeven Cantimpré en Hof ter Kammen met omgeving

Cantempréstraat, Kriekelaerestraat, Kriekelaerestraat, Nerebosstraat, Terkammenstraat, Trapstraat (Pepingen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.