Teksten van Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin ()

Een in circa 1837 gebouwde pastorie met tuin van 34,5 are met enkele relicten van de oorspronkelijke beplanting.

Pastorie

De voormalige pastorie van Bellingen is een bakstenen, tweelaags dubbelhuis, vijf traveeën breed, onder een kunstleien zadeldak met een beraapte voorgevelbepleistering. De versiering is beperkt tot een kwartronde daklijst en het geschilderde kruis boven de middentravee. Rechthoekige vensters en een gelijkaardige voordeur met arduinen druiplijst.

Pastorietuin

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant,Oude kadastrale legger 212 Bellingen art. 6, nrs. 10, 11, 14, 17 en 18.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschets Bellingen 1838, nr. 1.

Deze tekst is een samenvoeging van volgende twee teksten:

• DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent, 44.
  • DENEEF, R., 2005: Historische Tuinen en Parken van Vlaanderen. Inventaris Vlaams-Brabant. Pajottenland - Zuidwestelijk Brabant: Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.

Auteurs:  Deneef, Roger; De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne

Tuin van de pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk ()

Tuin van 34,5 are bij een circa 1837 gebouwde pastorie, met enkele relicten van de oorspronkelijke beplanting.

De voormalige pastorie van Bellingen is een bak­stenen, tweelaags dubbel huis, vijf traveeën breed, onder een kunstleien zadeldak met een beraapte voorgevelbepleistering. De versiering is beperkt tot een kwartronde daklijst, het geschilderde kruis boven de middentravee en de arduinen druiplijst van de voordeur. De pastorie werd gebouwd in de late jaren 1830 en omgeven door een niet ommuurde tuin van 34,5 are. Twee witte paardekastanjes (Aesculus hippocastanum), een tamme kastanje (Castanea sativa) en een Hollandse linde (Tilia x europaea) langs de oostrand van het perceel – bomen met stamomtrekken tussen 350 en 385 centimeter gemeten op 150 cm hoogte – zijn de enige relicten van de oorspronkelijke aanleg en beplanting. De paardekastanjes werden tijdens de zomer 2004 zonder duidelijke reden gerooid.

• DE MAEGD C., Bouwen door de Eeuwen heen – arrondissement Halle-Vilvoorde, Gent, Snoeck-Ducaju, 1977, p. 44.

Auteurs:  Deneef, Roger

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie ()

Tweelaags dubbelhuis onder zadeldak (kunstleien), uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Baksteenbouw met een beraapte voorgevelbepleistering en een kwartronde daklijst. Rechthoekige vensters en een gelijkaardige deur met arduinen druiplijst. Voor het huis, twee ceders en een kastanjeboom.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne