erfgoedobject

Abdijhoeve Cantimpré

bouwkundig element
ID
40370
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40370

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ruime vierkantshoeve, voormalige abdijhoeve van het convent der monniken van Cantimpré. Gewitte bakstenen gebouwen uit begin 19de eeuw gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats. Overluifelde inrijpoort onder houten latei.

Boerenhuis van anderhalve verdieping met acht traveeën onder een met klokkenruiter bekroond zadeldak (kunstleien). Verhoogde begane grond met rechthoekige arduinen venster- en deuromlijstingen en een rondboogvormige kelderdeur van arkose. Arduinen vensteromlijstingen in de achtergevel. Gelijksoortige muuropeningen in de stallen, op een rondboogopening na, waarachter een smalle overwelfde gang toegang verleent tot de varkenshokken.

Langsschuur afgewerkt met een fries van overhoekse en rechte muizentand; recente bijgebouwen aan beide zijden van de inrijpoort.

Op het erf liggen twee oude arduinen stenen met opschrift "Virtus omnia donat 1609 ... Cantimpré ..." tussen wapens van abt Nicolaas I en dit van Cantimpré.

Een omheiningsmuur van natuur- en baksteen met hoekstenen van arkose, verbindt de hoeve met de kerk. Binnen deze omheining liggen nog twee langsschuren; deze aan de straatzijde heeft binnenin een plint afgewerkt met een gotisch profiel.

Samen met de kerk vormt dit hoevecomplex een indrukwekkend geheel in het landschap.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Hoeven Cantimpré en Hof ter Kammen met omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Abdijhoeve Cantimpré [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40370 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.