erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
40385
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40385

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, in kern opklimmend tot de 18de eeuw doch verbouwd in de 19de eeuw.

Boerenwoning met één verdieping, zeven traveeën (naad tussen de vijfde en zesde) en een zadeldak (pannen); baksteenbouw met geschilderde erfzijdegevel. Verhoogde begane grond voorzien van een rechthoekige deur met arduinen omlijsting en beluikte rechthoekige vensters met boven- en onderdorpels van arduin. Vernieuwde vensters in de straatgevel. Oostzijpuntgevel met vlechtingen (gewijzigde dakhelling), duiventil en vensters.

De stal tegenover het boerenhuis dateert nog uit de 18de eeuw, doch werd later verhoogd en afgedekt met een zadeldak (pannen); twee rondboogdeuren van arkose met negblokken, uitstekende imposten en sluitsteen en twee gekoppelde lage deurtjes met rechthoekige omlijsting van arkose van het varkenshok; voorts kleine houten kozijnramen.

De haakse stal en de langsschuur dateren van 1883, aangegeven door middel van baksteenkoppen in de schuurtop.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40385 (Geraadpleegd op )