erfgoedobject

Boerenburgerhuis

bouwkundig element
ID
40388
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40388

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Boerenburgerhuis met anderhalve verdieping en zadeldak (pannen) op uitgesneden modillons, gedateerd 1755 op de deursluitsteen. Gecementeerde voorgevel geritmeerd door rechthoekige vensters met vlakke arduinen omlijstingen, lekdrempels en luiken; slanke rondboogdeur van beschilderde natuursteen, voorzien van negblokken, imposten en een gedateerde sleutel; nieuwe tussendorpel.

In één van de vertrekken, nu nog zogenaamd "de schrijfkamer" is de oude geglazuurde tegelvloer nog bewaard; hier zouden de wethouders van het dorp hebben vergaderd zodat men dit huis ook het schepenhuis zou kunnen noemen.

Op het erachter gelegen geplaveid erf zien onbelangrijke aanhorigheden uit, onder meer een langsschuur met bouwjaar 1910 in de zijgevel.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenburgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40388 (Geraadpleegd op 13-06-2021)