erfgoedobject

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Altijd durende Bijstand

bouwkundig element
ID
40392
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40392

Juridische gevolgen

Beschrijving

De vorige kerk, naar verluidt een gebouw met gotische oorsprong, in de loop van de 18de eeuw vergroot en in 1868 verbouwd in neogotische stijl, brandde in 1930 af. Het huidige gebouw (eerstesteenlegging 1937), ingeplant op het beboomd dorpsplein op een heuvel, en opgetrokken naar plannen van architect J. Vandendael in samenwerking met R. Lemaire, is vermeldenswaard als vernieuwingspoging in de kerkelijke architectuur.

Plattegrond: éénbeukig schip, transept en koor met driezijdige sluiting; volume geaccentueerd door een hoge, slanke vierkante toren. Bakstenen constructie voorzien van een veelhoekige betonnen overwelving met rondboogvormige gordelbogen.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Altijd durende Bijstand [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40392 (Geraadpleegd op 18-05-2021)