erfgoedobject

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Altijd durende Bijstand

bouwkundig element
ID
40392
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40392

Juridische gevolgen

Beschrijving

De vorige kerk, naar verluidt een gebouw met gotische oorsprong, in de loop van de 18de eeuw vergroot en in 1868 verbouwd in neogotische stijl, brandde in 1930 af. Het huidige gebouw (eerstesteenlegging 1937), ingeplant op het beboomd dorpsplein op een heuvel, en opgetrokken naar plannen van architect F. Vandendael in samenwerking met R. Lemaire, is vermeldenswaard als vernieuwingspoging in de kerkelijke architectuur.

Plattegrond: éénbeukig schip, transept en koor met driezijdige sluiting; volume geaccentueerd door een hoge, slanke vierkante toren. Bakstenen constructie voorzien van een veelhoekige betonnen overwelving met rondboogvormige gordelbogen.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Altijd durende Bijstand werd in 1937-1938 gebouwd door aannemer Gebroeders Verstraete uit Rumbeke/Wilrijk. De eerste steen werd gelegd op 8 augustus 1937, en de kerk werd ingewijd op 5 juli 1938.

  • Informatie verkregen van Luc Spyckerelle (augustus 2021).
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Altijd durende Bijstand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40392 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.