erfgoedobject

Hof ter Meulen

bouwkundig element
ID
40396
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40396

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Meulen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Meulen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve buiten bedrijf en sinds 1972 bewoond en verbouwd door kunstschilder Frans Minnaert. Gesloten hoeve met witgekalkte bakstenen gebouwen en een geplaveide binnenplaats, uit de tweede helft van de 18de eeuw en 19de eeuw.

Poort met duifhuis voorzien van een arduinen rondboogpoort met regelmatige negblokken en sluitstenen.

Eénlaags huis (nok loodrecht op straat) onder wolfsdak (pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Witgekalkte baksteenbouw. Beluikte vensters ingeschreven in een rechthoekige arduinen omlijsting met ontlastingsboog. Gelijkaardige deur met houten waaier. Binnenin zichtbare moer- en kinderbalkconstructie met bakstenen troggewelfjes en een oorspronkelijke arduinen schouw met renaissance-inslag.

De aanhorigheden, uit de 19de eeuw, werden verbouwd.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Gelijktijdig met het Hof ter Meulen werd omstreeks 1785-1786 door Jan-Baptist Paridaens een stenen molen, de zogenaamde Kamsmolen, gebouwd aan de hoek van de weg Heikruis-Hondzocht en de Molenstraat naar Bogaarden. De molen was een korenmolen van het type bovenkruier, stenen bergmolen (beltmolen). In 1852 werd er een olieslagerij opgericht. In 1890 werd de molen vier meter hoger opgemetseld, wat goed merkbaar was aan een knik in de romp. De wieken werden afgebroken in 1943 en korte tijd daarna werd de kap afgerukt door de wind. Nadien maalde men verder met een gasmotor. In 1960 werd de romp gesloopt tot 7 meter hoogte om er een woning naast te bouwen. Het onderste gedeelte van de molen bleef ingericht als mechanische maalderij. De laatste molenaar heeft er nog tot 1993 gemalen met een elektrische motor. In 2009 restte er nog een maalstoel. Thans rest nog de sterk ingekorte molenromp palend aan een woning uit de jaren 1960 (Molenhofstraat nummer 2).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof ter Meulen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40396 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.