Sint-Rochuskapel met gekandelaarde linden

Beschrijving

Oudste votiefkapel (1770) van Opwijk met karakteristieke inplanting van lindebomen op een wegenkruispunt.

Het betreft een semi-landelijk gelegen kapel in de wijk Droeshout, beschaduwd door drie linden (Tilia platyphyllos) en ingeplant op het kruispunt van de Mazelstraat en de 't Kintstraat, vlakbij de verdwenen hoeve van de invloedrijke en welgestelde familie 't Kint, in Opwijk sinds 1513 bekend. Volgens een gedenksteen binnenin liet ene Joh. Josina 't Kint (1696-1793) deze kapel oprichten in 1770 naar aanleiding van een pestepidemie in de jaren 1667-1669.

De kapel is een volledig bepleisterd rechthoekig gebouwtje met één travee en halfronde apsis in baksteen en is afgedekt met een afgesnuit zadeldak (kunstleien). De laatbarokke voorgevel met in- en uitgezwenkte volutengevel rust op twee eenvoudige hoekpilasters. De lichtgetoogde deuromlijsting in gesinterde baksteen is ingeschreven in een rechthoekige omlijsting met zware geprofileerde kroonlijst. Erboven is een gevelsteen met het jaartal 1770 zichtbaar. De met houten spijlen gedeeltelijk opengewerkte deur dateert vermoedelijk uit de 19de eeuw. De lichtblauw geschilderde plint, deuromlijsting en gevelsteen steken fel af tegen de grove gevelcementering.

De binnenruimte, lateraal verlicht door twee kleine rondboogvenstertjes, wordt gedomineerd door een merkwaardig en gaaf bewaard Louis XV-geïnspireerd altaar in gepolychromeerd stucwerk. De centrale figuur is vanzelfsprekend een Sint-Rochus beeld, geplaatst in een rondboognis opgehoogd met rococo motieven en bekroond met een gekruisigde Christus in een medaillon met cartouche. Deze nis is ingeschreven in een grotere, geprofileerde rondboog, rustend op pilasters met rocaillemotieven op de schacht. De vlakke voorzijde van de altaartafel is afgewerkt met een trompe l' oeilschildering (goud, zwart, wit), waarbij vier geringde zuiltjes drie rondboognissen, versierd met gestileerde motieven, belijnen.

De drie lindebomen vormen een historische eenheid met de kapel. Ze hebben een gekandelaarde vorm en zijn ongeveer 8 meter hoog. De stamomtrek varieert van 1,58 tot 1,72 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2007).

• Inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde, ID 412 Sint-Rochuskapel met drie linden.
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB002062, Sint-Rochuskapel met gekandelaarde linden (S.N. 1997).