Teksten van Sint-Rochuskapel met gekandelaarde linden

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40402

Sint-Rochuskapel met gekandelaarde linden ()

Oudste votiefkapel (1770) van Opwijk met karakteristieke inplanting van lindebomen op een wegenkruispunt.

Het betreft een semi-landelijk gelegen kapel in de wijk Droeshout, beschaduwd door drie linden (Tilia platyphyllos) en ingeplant op het kruispunt van de Mazelstraat en de 't Kintstraat, vlakbij de verdwenen hoeve van de invloedrijke en welgestelde familie 't Kint, in Opwijk sinds 1513 bekend. Volgens een gedenksteen binnenin liet ene Joh. Josina 't Kint (1696-1793) deze kapel oprichten in 1770 naar aanleiding van een pestepidemie in de jaren 1667-1669.

De kapel is een volledig bepleisterd rechthoekig gebouwtje met één travee en halfronde apsis in baksteen en is afgedekt met een afgesnuit zadeldak (kunstleien). De laatbarokke voorgevel met in- en uitgezwenkte volutengevel rust op twee eenvoudige hoekpilasters. De lichtgetoogde deuromlijsting in gesinterde baksteen is ingeschreven in een rechthoekige omlijsting met zware geprofileerde kroonlijst. Erboven is een gevelsteen met het jaartal 1770 zichtbaar. De met houten spijlen gedeeltelijk opengewerkte deur dateert vermoedelijk uit de 19de eeuw. De lichtblauw geschilderde plint, deuromlijsting en gevelsteen steken fel af tegen de grove gevelcementering.

De binnenruimte, lateraal verlicht door twee kleine rondboogvenstertjes, wordt gedomineerd door een merkwaardig en gaaf bewaard Louis XV-geïnspireerd altaar in gepolychromeerd stucwerk. De centrale figuur is vanzelfsprekend een Sint-Rochus beeld, geplaatst in een rondboognis opgehoogd met rococo motieven en bekroond met een gekruisigde Christus in een medaillon met cartouche. Deze nis is ingeschreven in een grotere, geprofileerde rondboog, rustend op pilasters met rocaillemotieven op de schacht. De vlakke voorzijde van de altaartafel is afgewerkt met een trompe l' oeilschildering (goud, zwart, wit), waarbij vier geringde zuiltjes drie rondboognissen, versierd met gestileerde motieven, belijnen.

De drie lindebomen vormen een historische eenheid met de kapel. Ze hebben een gekandelaarde vorm en zijn ongeveer 8 meter hoog. De stamomtrek varieert van 1,58 tot 1,72 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2007).

  • Inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde, ID 412 Sint-Rochuskapel met drie linden.
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB002062, Sint-Rochuskapel met gekandelaarde linden (S.N. 1997).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Rochuskapel met gekandelaarde linden [online], https://id.erfgoed.net/teksten/145363 (geraadpleegd op ).


Sint-Rochuskapel ()

Volledig beraapt rechthoekig gebouwtje met afgesnuit kunstleien zadeldak, beschaduwd door dichte loofbomen. Laatbarokke voorgevel met bouwjaar 1770 in een cartouche boven de steekboogdeur met omlijsting van gesinterde baksteen; herdenkingssteen "Joh. Josine 't Kint 8.8. 1696-1793". Rondboogvenstertjes in de zijgevels.

Altaar met laat-barokke en Louis XV-inslag (18de eeuw).


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Rochuskapel met gekandelaarde linden [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40402 (geraadpleegd op ).