erfgoedobject

Hoeve Tessenhof

bouwkundig element
ID
40409
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40409

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Tessenhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Hoeve Tesseshof
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Tesseshof: omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd "Tessenhof", U-vormige hoeve met dienstgebouwen uit 19de en 20ste eeuw doch het boerenhuis in traditionele stijl, uit de 18de eeuw. Zes traveeën brede woning met één bouwlaag en steil zadeldak (recente pannen); hervoegde en beschilderde baksteenbouw met in 1919 gecementeerde zijpuntgevels (jaartal in de top) doch behouden top- en schouderstukken.

Fraai beschilderde voorgevel (erfzijde) met vijf voorheen beluikte kruisvensters in een omlijsting voorzien van negblokken en doorlopende cordons ter hoogte van de boven-, tussen- en onderdorpels en met een ontlastingssysteem van strekse baksteen. Lage steekboogdeur omlijst met gesinterde baksteentjes. Gelijkaardige deur in de haast gesloten straatgevel; tijdens de 19de eeuw aangebouwde kapel van baksteen met zadeldakje (kunstleien); rondboognis, pilastergevel, houten luifel en windborden.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Tessenhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40409 (Geraadpleegd op )