Hoeve in U-vorm

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Opwijk
Deelgemeente Opwijk
Straat Langeveldstraat
Locatie Langeveldstraat 71, Opwijk (Vlaams-Brabant)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Opwijk (actualisaties: 08-08-2006 - 08-08-2006).
  • Adrescontrole Opwijk (adrescontroles: 17-07-2007 - 17-07-2007).
  • Inventarisatie Opwijk (geografische inventarisatie: 01-01-1975 - 31-12-1975).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

U-vormige hoeve, in de schuurgevel door middel van gesinterde bakstenen gedateerd 1869. Eénlaags boerenhuis met pannen zadeldak; met muizentand afgewerkte baksteenbouw doch resten van vakwerk in die rechter zijgevel. Rechthoekige vensters met boven- en onderdorpels van arduin, aan de gecementeerde erfzijde voorzien van het nog oorspronkelijk, fraai houtwerk. Voor- en achterdeur met een arduinen omlijsting en een fraai uitgewerkte houten deurwaaier. Links, aanpalende hoevegebouwen onder doorlopend pannen zadeldak, gebouwd van baksteen met lange trekijzers als verankering en in de afgekante hoek (straatzijde) voorzien van een kapelletje. Ernaast, haaks geplaatste dwarsschuur met rechthoekige inrijpoort. Stalgebouw uit de 20ste eeuw.

Bron: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Auteurs: De Maegd, Christiane & Van Aerschot, Suzanne

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Opwijk

Opwijk (Opwijk)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.