erfgoedobject

U-vormige hoeve

bouwkundig element
ID
40427
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40427

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed U-vormige hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gesloten hoeve met gebouwen onder zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw, in los verband gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats.

Boerenhuis (nok loodrecht op straat) met één en een halve verdieping, voorzien van met arduin omlijste rechthoekige muuropeningen op de begane grond en van halve maanvormige bovenvensters met doorlopende onderdorpel. Aan de straatkant, rondboogkapelletje omlijst met gesinterde baksteen.

Stallenvleugel voorzien van rechthoekige muuropeningen en in de zijgevel, een rondboogvenstertje. Ertegenover, dwarsschuurtje met twee poortingangen, opgetrokken uit met lange trekijzers verankerde baksteen. Karrenhuis met rechthoekige muuropeningen.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De dwarsschuur ten noordoosten van het erf werd gesloopt, waardoor de gesloten opstelling van de gebouwen verloren ging. De rondboogkapel in de straatgevel van het woonhuis is verwijderd.

  • Gegevens verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant, 2020.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: U-vormige hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40427 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.