De Simme

Alternatieve naam Den Schminkel
Locatie Grote Markt 23, Antwerpen (Antwerpen)

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is beschermd als monument De Simme

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis de Simme of den Schminkel

Beschrijving

Breedhuis met drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (leien), gebouwd in 1910 naar ontwerp van bouwmeester Max Winders voor Crédit Bourgeois (bank en woning) en hersteld in 1949. Het gevelbeeld De Engel werd ontworpen door beeldhouwer Edouard Melis.

Merkwaardige neorenaissance voorgevel met natuurstenen parement. Voornamelijk verticaliserende lijnrichting: versterkt door pilasters en driekwartzuiltjes op de smalle penanten, gemilderd door een horizontale markering van de verdieping en van de topgeledingen door middel van sterk vooruitspringende gekorniste waterlijsten en doorlopende geprofileerde lekdrempels. Middentravee verhoogd in een drieledig dakvenster verfraaid met vleugelstukken, obelisken en driehoekig fronton, uitgewerkt als een krulgevel. Begane grond geritmeerd door rondbogen, verder kruiskozijnen. Decoratieve versiering, van de borstweringen door middel van balustrade voor de middentravee, elders met loofwerk, vruchten- en bloemmotieven.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1910#1664 en 1910#2277.

Auteurs: Braeken, Jo; Goossens, Miek & Plomteux, Greet