Brouwerij Brasserie du Béguinage

Gemeente Overijse

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerij Brasserie du Béguinage

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Overijse

Typologiebrouwerijen
Datering19de eeuw, 20ste eeuw

Beschrijving

De "Brasserie du Béguinage" is een industriële constructie (brouwerij) van baksteen, met pannen daken; gebouwd begin 19de eeuw, met enkele niet-dateerbare oudere delen, en talloze latere verbouwingen, op een plaats waar reeds in de 18de eeuw een brouwerij vermeld wordt; de definitieve vorm is begin 20ste eeuw tot stand gekomen.

Oudste linkerdeel, door bouwnaad afgescheiden van recentere constructie, met een zadeldak met droogdak op houten gebint en drie dakkapellen met windborden. Begane grond en verdieping, drie traveeën in voorgevel en zijgevel, een in afgesnuite hoek aan straatkant. Rechthoekige deur- en vensteropeningen (op drie na volledig of gedeeltelijk dichtgemetseld) op de bovenverdieping met houten bovendorpel en bakstenen ontlastingsboog, en bakstenen rollaag als benedendorpel en op begane grond zonder latei en met onderdorpel van hardsteen; de derde travee van de voorgevel toont sporen van een vroegere poort met segmentboog (later?) als ontlastingsboog op houten balk.

Rechte muurankers, overhoekse muizentand onder de uitstekende dakrand en fries van rechte en overhoekse muizentand aan de afgeronde hoek opgevangen in overstek.

Recenter rechterdeel met zadeldak, deels met aan achterzijde aanleunend zadeldak, deels lessenaarsdak (pannen); hangende lijstgoot; ingebouwde ronde schouw met door kraag geaccentueerde kop; twee droogdaken, op houten gebint, rechts van de schouw. Begane grond, bovenverdieping en deels nog halve verdieping van negen traveeën in de voorgevel, en zes later op verschillende niveaus aangebrachte vensteropeningen in de zijgevel. Rechthoekige vensteropeningen, met hardstenen dorpels en ontlastingsbogen van baksteen; in tweede en achtste travee werd later een poort ingebracht met ijzeren I-balk als bovendorpel; tussen gelijkvloerse en bovenverdieping van de derde travee bevindt zich een uitlaat voor de mout-afval, evenals een hardstenen blok met opschrift "BRASSERIE"; laaddeur. Tussen eerste verdieping en de zolder, een bakstenen rollaag; rechte muurankers, met in zijgevel onder eerste aanleunend zadeldak omgekeerde U-ankers.

De installatie is reeds geruime tijd ontmanteld.

Auteurs: De Maegd, Christiane & Van Aerschot, Suzanne